Bezkofein

ikona_kategorie_kofilab_6Myslíme i na ty, kteří milují chuť kávy, ale z jistých důvodů si momentálně nemohou dovolit kofein nebo prostě jen nechtějí si jim zatěžovat tělo. Přestože je káva upravena a zbavena kofeinu nic to nemění na její kvalitě.


Popis procesu odstraňování kofeinu s přírodním zdrojem kyseliny uhličité.

Základním prvkem přírodního prostředí je oxid uhličitý nazývaný také kyselina uhličitá. Oxid uhličitý se vyskytuje v přírodě jako plyn nebo rozpuštěný ve vodě. Je součást vzduchu, který vdechujeme i vydechuje. Vyskytuje se v alkoholických i nealkoholických nápojích a hraje zásadní roli při fotosyntéze rostlin. Nedávno se také zjistilo, že je ideálním extrakčním činidlem za jistých teplotních a tlakových podmínek.

Zelená nepražená káva je nejprve vložena do vody s vyšším obsahem vlhkosti. V extrakčním kontejneru se kofein z kávy dostává vysokou cirkulací kapalného oxidu uhličitého pod vysokým tlakem. Extrakce se provadí v uzavřeném systému přívodu čistého C02 a odvodu CO2 vázaného s kofeinem tak dlouho, dokud se káva kofeinu nezbaví úplně (obsahuje méně než 0,1%). Poté je káva zcela vysušena v sušičce a teprve až pak je pražena.

Výhody tohoto procesu.

Složky odpovědné za chuť i vůni pražené kávy jsou zcela zachovány, používají se pouze fyziologicky neškodné pomocné látky jako je chemicky invertní kyselina karbonová a čistá voda, jsou to naprosto přírodní látky, stimulanty, které nezatěžují žaludek, žlučník ani játra a celkově zvyšují stravitelnost, a kvalita chuti při jakékoli přípravě kávy je nezměněná.