Průvodce domácí přípravou kávy

Připravila jsem pro vás jednoduchého praktického průvodce domácí přípravou kávy. Abyste si jednoduché nástroje ještě více oblíbili a neměli z nich obavy. Obavy o náročnost přípravy a obavy o kvalitu chuti a kávy. Příprava kávy je v principu jednoduchá. Stačí znát jen pár základních principů a budete si umět připravit skvělé kafe na čemkoli a z čehokoli. 

Ze všeho nejdůležitější je osvojit si principy správné hrubosti dle jednotlivého tipu přípravy a nástroje, poměr množství kávy a vody, teplota vody, a čas extrakce. Když toto zvládnete, máte vyhráno.

Dalším důležitým pravidlem je, řidit se svou intuicí. Ta Vám totiž nejlépe prozradí, zda máte kávu připravenou správně, zda Vám chutná nebo ne. Pokud se Vám chuť zdá příliš řídká, vodnatá, neúplná, znamená to, že máte kávu namletou příliš na hrubo a v čase luhování se Vám neuvolnilo dostatečné množství chuti. Pokud je naopak svíravá, trpká, hořká, tak je to přesně obráceně, mletí je příliš jemné, anebo dávate hodně kávy. Káva se dlouho luhuje a tím se uvolňují i nežádoucí třísloviny.


 

Espresso vs. filtr

Espresso nebo filtrovaná káva? Nelze srovnávat ani hledat vítěze. Cílem přípravy espressa i filtrované kávy je připravit co nejlahodnější šálek nápoje, který vystihne charakter dané kávy. Jediný význam této otázky může spočívat v otázce rozhodování se, jaký přístroj si pro přípravu kávy pořídit. Potom je otázka na místě a odpovědí je, že záleží na Vašich prioritách, a na tom, kolik do kvalitní pří...

Stupnice mletí

džezva Nejjemnější mletí. Téměř na prach. Asi jako cukr moučka. Příprava kávy v džezvě je specifická tím, že káva se pije i s logrem, chuť je velmi výrazná, intenzivní a silná, proto tak jemné mletí.   espresso O něco hrubší než na džezvu. V prstech cítíte jemné krystalky, ale pořád je to vzhledem spíše jemný prášek. Liší se  pákový kávovar od automatického.   moka konvička O něco h...

Espresso

Domácí kávovary jsou oblíbené pro svou téměř bezpracnost a snadnou údržbu. Většinou platí, že je dobré držet se návodu používání a nastavení hrubosti mletí dle doporučení výrobce. NA CO PAMATOVAT Espresso má mít hutnou emulzovitou konzistenci a plnou chuť. Doporučené ideální množství kávy je 8g na jeden šálek. Když teče rychle, jakoby to espresso na vás plyvalo, máte nastaveno příliš hrubé mle...

Aeropress

Recept 15g kávy / 210ml vody / hrubost mletí aeropress / teplota vody 93°C Zábavná hračka mezi alternativními přípravami kávy. Příjemný kompromis mezi překapávanou kávou a espressem, dáno tím, že je to jediná ruční příprava kávy na principu tlaku. Velmi jednoduchý, přizpůsobivý, praktický a hravý. Pro každého, kdo má rád dobré a hlavně své kafe i na cestách. Způsobů, jak si připravit kávu v ae...

Dripper V60

Recept 8g kávy / 140ml vody / hrubost mletí dripper / teplota vody 93°C Alternativní přípravy kávy se těší čím dál větší oblibě. Do rodiny nástrojů pro přípravu filtrované kávy jistě právem patří nejrůznější drippery, nebo-li překapávače. Velmi elegantní způsob přípravy. Jemný a šetrný. Výsledkem je velmi jemná, vyvážená a čistá chuť kávy. Kávu si vychutnáte přesně tak, jaká je.  Překapávač je ...

Moka konvička

Recept 12 - 16g kávy / 2 - 3 espresso šálky při velikosti konvičky 3 / hrubost mletí moka konvička / teplota vody 100°C  Italský nejznámějších způsob přípravy kávy. Takový přechůdce espressa. Můžete si vybrat z několika variant, od velikostí 1 až 12 šálků, přes materiál, hliník, keramiku, indukci, nerez, až po zabudovaný napěňovač mléka. příprava kávy Nalejte do spodní nádoby po ventil...

Frenchpress

Recept 12g kávy / 250ml vody / hrubost mletí frenchpress / teplota vody 97°C Klasika. Není snad známějšího a rozšířenějšího způsobu jak si připravit kávu. Skvělý způsob jak se odnaučit pít českého turka. Jediný problém na turkovi totiž je, že se nechává logr v kávě příliš dlouho. Uvolňují se zněj zbytečně třísloviny, které škodí vašemu žaludku. Jinak na samotném principu takto jednoduše ...

Vacuum pot

Recept 18g kávy / 360ml / hrubost mletí vacuum pot / teplota vody 100°C příprava kávy Do spodní nádoby nalejeme vroucí vodu. Do horní nádoby umístíme sítko s papírovým filtrem. Pružinku natáhneme a zahákneme o hrdlo. (Důležité! Bez toho se nám káva nepřipraví.) Nasadíme na spodní nádobu, přirozeně, ne silou. Zapálím kahan. A čekáme než se nám nad hořícím kahanem voda propaří do nádoby h...

Karlsbader

Recept 18g kávy / 380ml vody / hrubost mletí karlsbader / teplota vody 93°C postup přípravy Do horní nádoby vložíme sítko, propláchneme horkou vodou. Protečenou vodu vylejem. Vyjmeme sítko. Do horní nádoby vsypeme pomletou kávu, vložíme sítko zpět, umístíme na váhu a zalejeme horkou vodou. Nechámu luhovat 3 min. Poté celou horní část odebereme. A servírujeme.   Doporučená káva Pr...

Soft brew

Recept 24g kávy / 400ml vody / hrubost mletí softbrew / teplota vody 93°C postup přípravy Do kovového sítka vsypeme pomletou kávu, položíme na váhu, vynulujeme a zalejeme požadovaným množstvím vody. Nechámu luhovat 3 min. Občas promícháme. Poté sítko s kávou vyjmeme. A servírujeme.     Doporučená káva Pro tuto přípravu se hodí téměř všechny kávy podobně jako do dri...

10 položek celkem