Espresso vs. filtr

Espresso nebo filtrovaná káva? Nelze srovnávat ani hledat vítěze. Cílem přípravy espressa i filtrované kávy je připravit co nejlahodnější šálek nápoje, který vystihne charakter dané kávy. Jediný význam této otázky může spočívat v otázce rozhodování se, jaký přístroj si pro přípravu kávy pořídit. Potom je otázka na místě a odpovědí je, že záleží na Vašich prioritách, a na tom, kolik do kvalitní přípravy kávy chcete investovat peněz a času.

ESPRESSO

Nápoj zrozený v Itálii, oslnil obyvatele této planety rychlostí přípravy. Nejen v kavárnách ale i doma jste poměrně rychle obslouženi. Domácí automatické kávovary se vyrojily jako houby po dešti a našly si své příznivce. Pokud vám nevadí vysoká počáteční investice a je pro vás důležitá rychlost přípravy, potom je kávovar dobrou volbou.

Espresso je lahodný silný emulzovitý výtažek kávy. Silný koncentrát. To nejkvalitnější do 15 sekund. Chuť je velmi výrazná. Hutná. Silná. Zdání, ale klame, co se týče množství obsahu kofeinu. Kofein se uvolňuje s časem. Čím déle kávu extrahujete, tím více kofeinu dostanete. Avšak pozor. Nic se nemá přehánět. I extrakce má své limity. Jinak kávě spíše uškodíme, než pomůžeme. A náš žaludek nám také nepoděkuje. Přihrávka. Čas na představení nových dalších hráčů. Na scénu přicházejí kávové hračky v podobě alternativních příprav.

ALTERNATIVNÍ PŘÍPRAVa KÁVY

Pokud jste ochotni věnovat 5 - 10 min navíc přípravě kávy, budete štědře odměněni a můžete díky alternativním přípravám kávy nahlédnout do úplně jiného světa chutí a vůní kávy. Co si vlastně představit pod pojmem alternativní příprava kávy? Určitě to neznamená, že káva takto připravená je podřadnější, horší nebo méně kvalitnější než espresso. Na to ani nemyslete, a pokud jste si to mysleli, tak to rychle vymažte z paměti.

Alternativní, protože jde o alternativu espressa. Kdybychom se však ohlédli zpátky do minulosti, zjistili bychom, že alternativní způsoby přípravy kávy mají daleko delší historii než espresso. Na nějakou dobu je sice potlačil trend rychlé přípravy a mačkání tlačítek, ale zažívají návrat a jsou opět čím dál víc v oblibě. A to nejen pro svou cenovou dostupnost, ale především, protože díky nim můžete experimentovat a zkoušet různé chutě kávy. Mezi alternativní přípravy kávy se řadí velmi populární french press, italská moka konvička, tradiční džezva, chemex, clever dripper, V60 nebo teď velmi oblíbený aeropress. Nezapomeňme však zmínit skutečně alchymistický vacuum pot.

Jak vidíte, je z čeho vybírat a každý způsob přípravy Vám ještě ve výsledku přinese jinou chuť kávy. Každý den si můžete dopřát šálek kvalitní a dobré kávy, a přitom to nemusí poškodit Váš rodinný rozpočet.