Aeropress

ikona_aeropress_1Recept

15g kávy / 210ml vody / hrubost mletí aeropress / teplota vody 93°C

Zábavná hračka mezi alternativními přípravami kávy. Příjemný kompromis mezi překapávanou kávou a espressem, dáno tím, že je to jediná ruční příprava kávy na principu tlaku. Velmi jednoduchý, přizpůsobivý, praktický a hravý. Pro každého, kdo má rád dobré a hlavně své kafe i na cestách. Způsobů, jak si připravit kávu v aeropressu je opravdu hodně. Což je vlastně fajn, protože tím je to hra a zábava.

příprava kávy

Základní metoda je, že sítko vyplníte papírovým filtrem, prolijete horkou vodou, zašroubujete na dno nádoby, položíte na hrníček, nasypete kávu, zalejte vodou doplna a stlačíte pístem. Můžete též pístem pouze utěsnit a nechat chvíli luhovat a teprve až pak stlačíte. Při této metodě použijte o něco jemnější mletí než je pro aeropress doporučováno. Tato hrubost je pro mou nejpoužívanější metodu přípravy tzv. obrácenou.

Nasadíte dutou nádobu na píst, nasypete kávu, nalijete do 1/3 vodu, po 30s zalejete do plna, sítko s propláchnutým papírovým filtrem zašroubujete, uchopíte oba díly a do připravené nádoby otočíte, usadíte a stlačíte.


doporučená káva

Nebojte se experimentovat a zkoušet cokoli. Výsledná chuť kávy připravené v aeropressu je hutná, komplexní. Vhodnější jsou světleji pražená.


Další způsoby přípravy kávy

ikona_dzezvaikona_kavovarikona_mokaikona_aeropressikona_dripikona_vacuumpotikona_softbrewikona_karlsbaderikona_frenchpres